Εκδόσεις Καζαντζάκη

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ είναι πνευματική εστία του έργου και του βίου του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης.

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ λαμβάνουν φροντίδα ώστε όλα τα εκδοθέντα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, στα οποία υπάρχουν τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς και της συζύγου του Ελένης, να υπάρχουν αδιαλείπτως και να διατίθενται. Κανόνας των εκδόσεων είναι, επίσης, κατά την επανέκδοση ή ανατύπωσή τους να εμπλουτίζονται και να βελτιώνονται τυπογραφικά, με φωτογραφίες και με επιστημονικά σχόλια και διαφωτιστικά κείμενα, όπως η Αναφορά στο Γκρέκο, η μετάφραση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, το Όφις και Κρίνο, η Ιαπωνία-Κίνα, ο Τόντα Ράμπα, Ο Τελευταίος Πειρασμός, Ο Βραχόκηπος, Ο Φτωχούλης του Θεού, η Ασκητική, οι Τερτσίνες, το Συμπόσιον, Οι Αδερφοφάδες, και άλλα. Παλαιότερα και προσφάτως έγινε νέα στοιχειοθεσία για όλα τα μυθιστορήματα, καθώς και για την Ασκητική και το Συμπόσιον.

Ακόμη, προσφέρει στο κοινό προσεγμένες και εμπλουτισμένες με έγκυρα σχόλια ή/και ντοκουμέντα εκδόσεις λιγότερο γνωστών έργων του Νίκου Καζαντζάκη, που είχαν εκδοθεί σε αρκετά παλαιότερες φάσεις από άλλους εκδότες, όπως η διδακτορική επί υφηγεσία διατριβή του με τίτλο Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη Φιλοσοφία του Δικαίου και της Πολιτείας και η μετάφραση του βιβλίου του Νικολό Μακιαβέλλι Ο Ηγεμόνας.

Από το 2013, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, υπό τη διεύθυνση της Νίκης Σταύρου, έχουν ξεκινήσει την επανεπιμέλεια και επανέκδοση της ολότητας του έργου του μεγάλου συγγραφέα σε νέα αναθεωρημένη σύγχρονη σειρά.

Η διεθνής απήχηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη αποδεικνύεται από την πληθώρα των εκδόσεών του σε ξένες γλώσσες και διαλέκτους, που τον καθιερώνουν ως τον πιο πολυμεταφρασμένο Νεοέλληνα συγγραφέα στον κόσμο. Βασικό μέλημα και στόχος των Εκδόσεων Καζαντζάκη, σύμφωνα με το όραμα της ιδρύτριας του Εκδοτικού Οίκου, της αείμνηστης Ελένης Ν. Καζαντζάκη, είναι να φτάσει το οικουμενικό έργο του σε κάθε γωνιά της γης, ώστε κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας ή θρησκείας να μπορεί να το διαβάσει στη δική του γλώσσα ή διάλεκτο.

Για την υλοποίηση αυτής της αποστολής το Τμήμα Ξένων Δικαιωμάτων των Εκδόσεων Καζαντζάκη δραστηριοποιείται, συνάπτοντας συμφωνίες με εκδότες σε κάθε χώρα και σε κάθε γλώσσα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ευρείας διανομής βιβλίου και πρόκειται να τιμήσουν τα έργα του μεγάλου συγγραφέα με ποιοτικές και καλαίσθητες εκδόσεις, αλλά κυρίως με πιστές και ακριβείς μεταφράσεις.

Τα βιβλία του διαχρονικού μας συγγραφέα αποτελούν τις πνευματικές γέφυρες που ενώνουν τον απαράμιλλο νου και την παιδική καρδιά του με όλες τις γενιές αναγνωστών που έχει αγγίξει, εμπνεύσει, εμψυχώσει με τον Λόγο του. Οι γέφυρες αυτές παραμένουν στέρεες με κάθε αναγνώστη του παρόντος ή του μέλλοντος που θα παίρνει στα χέρια του ένα βιβλίο του Νίκο Καζαντζάκη, θα το ανοίγει και θα παλεύει και αυτός μαζί μας με τον θάνατο.